Dobrý deň :)

  • Koncoročný výlet 2.A, 2.B a 5. triedy

    Zábava, relax, nákup suvenírov, aktívny pohyb na čerstvom vzduchu, občerstvenie, zmrzlina, pizza..., ale i získavanie nových poznatkov a prekonávanie seba samého pri zdolávaní prekážok - to všetko sa snúbilo na koncoročnom výlete druhákov a piatakov. Cieľom ich cesty bolo krajské mesto Trenčín, ktoré ich privítalo exkluzívnym počasím - ako na objednávku. Deti navštívili námestie pod Trenčianskym hradom, kde sa občerstvili, nasledovala prehliadka Trenčianskeho hradu a nakoniec turistika lesoparkom Brezina do Tarzánie. V Tarzánii si odvážlivci zmerali sily a odvahu pri zdolávaní nástrah lanovej dráhy, precvičili orientačný zmysel v bludisku a vyskúšali svoju presnú mušku pri triafaní z luku...

  • Pripravujeme (nielen) pre žiakov...

    V piatok 2.6.2023 v dopoludňajších hodinách sprostredkuje celoslovenské hudobné teleso "Spevácky zbor slovenských učiteliek Ozvena", ktoré integruje učiteľky z celého Slovenska, žiakom našej školy interaktívnu hodinu hudobnej výchovy.

    Následne vo večerných hodinách sa SZSU OZVENA predstaví v programe podujatia "Noc kostolov" vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Hrádku, na ktoré ste všetci srdečne pozvaní!!!

  • Pozývame Vás

    Srdečne Vás pozývame do Hrádku na "Noc kostolov" - kultúrno-spoločenské podujatie, počas ktorého sa kostoly otvárajú širokej verejnosti. Vítaní sú všetci ľudia dobrej vôle, bez ohľadu na náboženskú, rasovú, politickú, štátnu, či inú príslušnosť.

    V Hrádku sa (okrem iného) tentokrát predstavia aj žiaci zo ZŠ s MŠ Lúka ochotníckym predstavením a Spevácky zbor slovenských učiteliek Ozvena. Podujatie spestrí aj výstvava detských výtvarných prác, či predstavenie pozoruhodnej publikácie "Správcovia hrádockej fary"... Máte sa na čo tešiť!

  • BŠ LUKO - prihláška na basketbal

  • Čitateľský maratón pre detičky z MŠ

    Dňa 25.5.2023 si naši prváci pripravili čiateľský maratón pre škôlkarov. Postupne - na pokračovanie - im prečítali ukážku z knihy Deduško Večerníček. 

    Budúci prváci sa už teraz tešia na "veľkých" kamarátov, s ktorými sa v ZŠ stretnú budúcom školskom roku. 

     

  • Návšteva hospodárskeho dvora

    Počas pobytu vonku sme navštívili hospodársky dvor u Krchnavých a Šlahorových. Deti rozpoznávali mláďatká kačíc, husí, zajacov, holubov, anduliek a kamerunských oviec. Pozorovali rozdiely medzí mláďatami a dospelými jedincami a ich potravou. Uvedomili si, že zvieratá potrebujú pre svoj rast vodu, potravu a vzduch a tiež starostlivosť hospodára. Niektoré deti videli tieto mláďatká prvý krát. Ďakujeme za príjemné prijatie a rozprávanie o zvieratách.

  • Čítajme si 2023

    Linka detskej istoty zorganizovala aj tento rok maratón čítania pod názvom „Čítajme si“. Cieľom celoslovenského detského čitateľského maratónu je podporiť deti v čítaní a upriamiť ich pozornosť na Linku detskej istoty.

    Tento rok sa maratónu zúčastnilo 119 detí z našej školy. Najmladšie ročníky čítali knižku od Michaely Hrachovcovej Murko sa vracia, starší žiaci Thomas Brezina Prázdniny v strašidelnom hoteli a naši najstarší žiaci si trúfli na literatúru v anglickom jazyku a čítali od Tomáša Kriššáka The Adventures of Milan Rastislav Štefánik.

  • Pozdrav zo školy v prírode

  • Exkurzia – Gazdovský dvor – Ľudová strava

    „Varila som, varila, slané hrušky s octom, sama som ich nejedla, dala som ich hosťom...“ - takto sa spieva v známej slovenskej ľudovej piesni...

    Aj druháci z našej školy varili, ale nie slané hrušky s octom, lež chutné tradičné jedlá – lekvárové perky a posúchy so slaninkou – v rámci exkurzie na Gazdovskom dvore v Turej Lúke na tému „Ľudová strava“, ktorej sa zúčastnili 18.5.2023. Deti sa oboznámili so spôsobom stravovania našich predkov, s ingredienciami, ktoré sa kedysi v gastronómii používali, zariadením tradičnej slovenskej kuchyne, kuchynským náčiním a receptúrou niektorých jedál, ktoré boli základnou súčasťou jedálneho lístka našich predkov. O tom, že to boli jedlá veľmi chutné, svedčí aj to, že všetko, čo si druháci pripravili a navarili, aj s chuťou pojedli. A na dôvažok si ešte aj zaspievali a zatancovali.

  • Deň matiek v MŠ

    V piatok 12. 5. 2023 sme v jedálni ZŠ slávili sviatok mamičiek všetkých detí z MŠ. Deti všetkých privítali uvítankou a predstavili sa básňami a piesňami.
    Deti tak vyjadrili lásku a vďaku svojim mamičkám. Predškoláci zahrali divadielko "Dobrá mama". Na záver všetky deti zatancovali tanček "Zatancuj si s nami, mama" a niektoré pod vedením p. Veroniky Kľúčovskej zatancovali tance, ktoré si nacvičili na tanečnom krúžku Tancujúce tigríky.
    Deti odovzdali mamičkám srdiečka s lisovanými kvietkami. 

  • Poďakovanie

    Spoločnosť Vodax, a.s. - plniareň Lúka venovala fľaše pramenitej vody Lucka našim tretiakom a štvrtákom, ktorí sa v dňoch 22. - 26. 05. zúčastnia Školy v prírode Kľačno. O získanie sponzorského daru sa pričinila p. Gajdošechová. Veľmi pekne ďakujeme!

  • BŠ LUKO - trénerská posila

  • Výsledky súťaže IQ OLYMPIÁDA 2023

    V týždni od 13. 4. 2023 do 21. 4. 2023 sa uskutočnilo školské kolo IQ olympiády, do ktorej sa tento školský rok zaregistrovalo 10 žiakov z 2. stupňa. Chlapci mali za úlohu vyriešiť v časovom limite 30 minút 25 otázok. Využili možnosť riešiť úlohy z domáceho prostredia.

    Celkom sa v kategórii Kategória B (2. stupeň ZŠ a zodpovedajúce ročníky osemročných gymnázií) do súťaže zapojilo 12622 riešiteľov, z toho vo trenčianskom kraji 677.  

    Najúspešnejších 80 riešiteľov školského kola z regiónu STRED súťaže IQ olympiáda 12. ročník sa stretne 17. 5. 2023 v Banskej Bystrici v priestoroch Strednej zdravotníckej školy (Tajovského 24, 974 29 Banská Bystrica). Do uvedeného  regionálneho kola sa prebojoval aj náš žiak Peter Kusovský z 8. ročníka, ktorý sa umiestnil v školskom kole na 15. – 16. mieste v trenčianskom kraji. Peťovi srdečne blahoželáme a držíme palce v regionálnom kole !

  • Deň Zeme

    Starosta obce Modrová veľmi pekne ďakuje žiakom 9. roč. pod dohľadom Mgr. Potočkovej a Mgr. Kukučovej za vyčistenie časti obce pri príležitosti Dňa Zeme v piatok 28.4. Žiaci vyzbierali 15 vriec odpadu, ktorý do našej krásnej prírody nepatrí! Decká, ďakujeme! Tí, ktorí znečisťuje životné prostredie, hanbite sa...

  • OZNÁMENIE o zápise detí do MATERSKEJ ŠKOLY v Lúke na školský rok 2023/24

    OZNÁMENIE

    o zápise detí do MATERSKEJ ŠKOLY v Lúke na školský rok 2023/24,

    ktorý sa uskutoční s účasťou detí na zápise

     

    2. máj - 5. máj 2022 v čase od 10:30 – 11:30 hod. / 15:00 – 16:00 hod.

     

    Na predprimárne vzdelávanie v MŠ sa prijímajú deti v súlade so zákonom č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, v súlade s § 59 ods. 3 a 4 zákona NR SR č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a v súlade s § 3 vyhlášky MŠ SR č. 306/2008 Z.z. o materskej škole v znení vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 308/2009 Z.z.

    Pri posudzovaní žiadosti sa bude prihliadať na vek dieťaťa a kapacitné možnosti MŠ.

     

    Podmienky prijímania detí do MŠ

    Zákonné podmienky

    1. na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijímajú deti, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, t.j. deti, ktoré dovŕšia k 31. 8. 2023 5 rokov veku (novela školského zákona 209/2019 Z.z.)
    2. deti, ktoré dovŕšia 6 rokov veku, ale nedosiahli školskú spôsobilosť (§ 28a ods. 3 šk. zákona) a naďalej ešte 1 školský rok pokračujú v plnení povinného predprimárneho vzdelávania
    3. povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa v MŠ v obci, v ktorej má trvalý pobyt (spádová MŠ)
    4. výnimočne možno prijať dieťa od dovŕšenia 2 rokov veku, ak sú vytvorené vhodné materiálne, personálne a iné potrebné podmienky (dieťa má osvojené základné hygienické a sebaobslužné návyky)

    Ostatné podmienky prijímania

    • po prijatí detí na základe podmienok, vyplývajúcich zo šk. zákona, sa budú prijímať ostatné deti od najstaršieho dieťaťa po naplnenie kapacity MŠ

     

    Zákonný zástupca pri zápise predloží:

    1. Žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie, súčasťou ktorej je aj Potvrdenie lekára o zdravotnej spôsobilosti – musí byť údaj o povinnom očkovaní (k vytlačeniu nájdete na stránke školy Materská škola/Dokumenty). Žiadosť podpíšu obaja zákonní zástupcovia.
    2. V prípade špeciálnych vých.-vzdelávacích potrieb vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.
    3. Z dôvodu ľahšej adaptácie dieťaťa môže riaditeľ MŠ prijať dieťa na adaptačný pobyt, ktorý vydá v Rozhodnutí o prijatí dieťaťa na adaptačný pobyt (nesmie byť dlhší ako 3 mesiace).

     

    Písomné rozhodnutie o prijatí/neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie vydá riaditeľka ZŠ s MŠ Lúka 135 zákonným zástupcom dieťaťa najneskôr do 30. júna 2023.

    Moji veselí kamaráti - Príbehy, rozprávky - Slovenský jazyk - Učebné pomôcky

  • Sadíme my máje...

    Tradícia stavania mája sprevádzala slovenský národ už od nepamäti. Po veľkonočných sviatkoch je ďalším symbolom jari, lásky, radosti zo života.

    Túto veselú tradíciu si aj v naše škole zachovávame už niekoľko rokov, preto tomu nebolo inak ani teraz. Najstaršie dievčatá ozdobili máj, chlapci (pod odborným dozorom pána školníka) ho postavili  a ukotvili. Počasie nám prialo, nechýbala dobrá nálada, ktorú umocnila živá hudba z produkcie deviatakov – spev: Erika Lacková, hra na husle: Dominika Kadlecová, hra na akordeón: Vratko Ondrík.

  • Prírodovedná exkurzia

    Vyučovanie v teréne čiže učenie sa z praxe, malo v piatok 28.4.2023 pre žiakov 7. a 8. roč. podobu výstupu nad kameňolom na hradisko Kostolec Ducové, po ktorom nasledovala návšteva Čističky odpadových vôd v Piešťanoch.

    Po krátkej prechádzke jarnou prírodou na vrchol kopca nás privítal pán sprievodca Zeman, ktorý nám pútavým spôsobom predstavil prácu v kameňolome, na ktorý sme mali super výhľad. Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavých informácií od vytyčovania dobývacieho územia, cez vrtno-strelné práce, triedenie kameňa, spracovanie a použitie  až po archeologické nálezy, ktoré boli pri dobývacej činnosti náhodou objavené. Vedeli ste, že v tomto kameňolome ťažia biely dolomit, ktorý sa okrem stavebníctve, sklárstve (výroba fliaš), používa aj na výrobu Swarovského krištáľov do šperkov? Žiaci 8.roč. našli v činnostiach v kameňolome aj fyzikálne učivo a preopakovali si mechanickú prácu, výkon strojov a zariadení. Našli vo výklade tiež učivo z anorganickej chémie (zloženie skla a minerálov z rôznych prvkov).

    Následne sme sa presunuli do čističky odpadových vôd pre mesto Piešťany, kde nás privítal vcelku nepríjemný zápach. Dozvedeli sme sa, že sem prúdia nielen odpadové vody z domácností ale aj dažďová voda z mestskej kanalizácie. Vyrobiť zo splaškovej vody opäť čistú vodu je naozaj komplikovaný proces. Možno by ste neverili, ale najväčší problém aktuálne tvoria vlhčené utierky a iné nerozpustné veci vhodené alebo spláchnuté, ktoré sa vo vode nerozkladajú a je potrebné ich špeciálne odstraňovať. Voda v komplexe čističky prechádza množstvom rôznych technologických stupňov čistenia, od mechanických (hrablovanie, odkalovanie, zahnívanie, filtrovanie ...) cez biologické (odoberanie dusíka a fosforu špeciálnymi baktériami), až napokon vyčistená a ekologicky nezávadná voda prúdi do potoka Dubové.

     

  • Vyhodnotenie jarného zberu papiera

    V jarnom zbere papiera sa vyzbieralo 4 692 kg starého papiera, z toho 380 kg priniesli naši škôlkari. V tomto školskom roku sa spolu s jesenným zberom papiera vyzbieralo 10 590 kg. Najlepší jednotlivci opäť získajú vecné ceny a najlepšie triedy zase sladkú odmenu. Všetky triedy získajú za svoju snahu body do Školskej olympiády.

    Ďakujeme, že myslíte ekologicky.

  • Mc Donald´s Cup

    Mc Donald´s Cup už takmer štvrťstoročie hostí na futbalových ihriskách žiakov a žiačky 1. stupňa základných škôl z celého Slovenska.

       Vyhlasovateľ turnaja : Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

       Spoluorganizátor : Slovenský futbalový zväz.

       Generálny partner : Mc Donald´s Slovakia

     

       I tento školský rok sa naša škola zúčastnila tejto športovej akcie v zložení :

    Nikolas Michalka – 4. ročník

    Jonáš Lacko – 4. ročník

    David Turovský – 4. ročník

    Nikolaj Tiščenko – 3. ročník

    Tomáš Tekula – 3. ročník

    Michal Masár – 3. ročník

    Matúš Gajdošech – 3. ročník

    Juraj Moravčík – 2. ročník

     

       Chlapcov posilnila i účasť 2 dievčat zo 4. ročníka, Luciou Kutajovou Ellou Gajdošech.

     

       S výdatnou podporou a prirodzenou autoritou našich 2 ,,superkoučov“, p. Tiščenka ( rodiča nášho hráča Nikolaja Tiščenka) a p. Michalku ( rodiča nášho hráča Nikolasa Michalku), ktorí našich futbalistov motivovali, inšpirovali, striedali, povzbudzovali...., sme bojovali proti tímom detí zo Svätého Jozefa, ZŠ Tematínska Nové Mesto nad Váhom, ZŠ Považany, ZŠ Bošáca.

       I napriek pomerne chladnému počasiu, prežili deti príjemné slnečné športové dopoludnie, a tak si spestrili obyčajný pracovný deň prežitý v školskej lavici.

                                                                                                       A. Zsolnayová

  • 2%

    Vážení rodičia a priatelia školy,
    pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v škole darovaním 2 % z dane!
    Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše SRRZ pri ZŠ s MŠ Lúka 135.
    Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Prosím, využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2 %!
    Finančné prostriedky budú použité na:

    • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
    • skvalitnenie vybavenia školy a areálu školy

    Ak sa rozhodnete darovať nám 2 % zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to.

    Vyhlásenie predvyplnené pre SRRZ pri ZŠ s MŠ Lúka 135:

    Vyhlasenie2022.pdf

     

    Ako postupovať?

    • Ste zamestnanec a ročné zúčtovanie dane za Vás vykoná zamestnávateľ?

    Do 15. 2. 2023 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň.
    Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil Potvrdenie o zaplatení dane.
    Z tohto potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2 % z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.
    Stiahnite si a vyplňte Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane, v ktorom sú už vyplnené údaje o prijímateľovi.


    Údaje, ktoré potrebujete v tlačivách uviesť:
    Obchodné meno alebo názov: SRRZ pri Základnej škole s materskou školou v Lúke 135
    Identifikačné číslo (IČO): 173196170579
    Obe tieto tlačivá (Vyhlásenie spolu s Potvrdením) doručte do 30. apríla 2023 na daňový úrad podľa Vášho trvalého bydliska (posledný deň v tomto roku je utorok 2. 5. 2023)

    • Podávate si daňové priznanie sami?

    Riadne vyplňte daňové priznanie.
    Vypočítajte si Vaše 2 % z dane z príjmov fyzickej osoby – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať, minimálne však 3 €.
    V daňovom priznaní pre fyzické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 2 % z dane v prospech 1 prijímateľa (typ A VIII. Oddiel priznania, typ B XII. Oddiel priznania).


    Údaje, ktoré potrebujete v tlačivách uviesť:

    Obchodné meno alebo názov: SRRZ pri  Základnej škole s materskou školou v Lúke 135
    Identifikačné číslo (IČO): 173196170579
    Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania (zvyčajne do 31. 3.) na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

    • Postup pre právnické osoby

    Riadne vyplňte daňové priznanie.
    Vypočítajte si Vaše 1 % z dane z príjmov právnickej osoby – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať. Môžete určiť jedného alebo viacerých prijímateľov s uvedením príslušných súm (každému však najmenej 8 €).
    V daňovom priznaní pre právnické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 1 % z dane v prospech 3 prijímateľov (VI. časť priznania).

     

    Údaje, ktoré potrebujete v tlačivách uviesť:
    Obchodné meno alebo názov: SRRZ pri Základnej škole s materskou školou v Lúke 135

    Identifikačné číslo (IČO): 173196170579
    Pokiaľ ste si vybrali viac ako troch prijímateľov, vložte do daňového priznania ďalší list papiera ako prílohu.
    Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania na Váš daňový úrad (zvyčajne podľa Vášho sídla) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou, Lúka 135
    Lúka 135, 916 33
  • ZŠ: 033/77 852 21, 0905 569 521
    MŠ: 0901 705 247
    ŠJ: 033/77 851 22

Fotogaléria